На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин нахлу в Украйна. Операцията

...
На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин нахлу в Украйна. Операцията
Коментари Харесай

Две години от началото на войната на Русия срещу Украйна: Числата са стряскащи, какво стои зад тях

На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин нахлу в Украйна. Операцията беше оповестена като " специфична военна интервенция в Донбас ". Целта, както той разгласи, беше " демилитаризация " и " денацификация " на страната, с цел да отбрани етническите руснаци, да предотврати участието на Киев в НАТО и да го задържи в " сферата на въздействие " на Русия.
След две години на война Украйна продължава съпротивата, само че равносметката е ужасяваща: десетки хиляди жертви, разрушени домове, починали фамилии, разрушени ориси. Животът на украинците се промени вечно. Числата са стряскащи, само че какво стои зад тях:
Общият брой на починалите и ранените във войната сред Украйна и Русия е над 500 000 души, оповестяват публични представители на Съединени американски щати. Това число не може да се потвърди, тъй като нито една от страните не разгласява достоверни данни за загубите си.
Генералният щаб на украинските въоръжени сили разгласява данни за съветските загуби от началото на нашествието. Според последната му оценка, оповестена на 31 януари тази година, Русия е загубила 379 610 военнослужещи, убити и ранени.
Според разкрита оценка на американското разузнаване, предоставена на Конгреса, от началото на нашествието до момента са убити или ранени 315 000 души от съветските войски.

Какви са загубите на Украйна?
Украинската войска не е разкрила какъв брой нейни бойци са починали. Според Русия Украйна е загубила 215 000 войници през 2023 година Число, което не може да се потвърди и не подхожда на никакви разследващи данни.
„ Ню Йорк Таймс “ написа, че е мъчно да се потвърдят числата за убитите или ранените украинци. Но данните са за близо 70 000 починали украинци и 100 000 до 120 000 ранени.

Цивилни жертви
Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна е регистрирала 29 330 цивилни жертви в Украйна към 23 януари 2024 година От тях 10 191 убити и 19 139 ранени след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година
Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида обаче съобщи, че тези числа са доста по-високи. Сред жертвите има и доста деца. Руските сили са убили 523 украински деца и техните дейности са довели до раняването на други 1 217 от началото на нашествието. " Пазя всеки мейл от моите близки, тъй като може да е финален. Русия унищожава, убивайки. Убива, измъчвайки. Оставя след себе си изгорена земя ", споделя в прочувствено изявление за Дойче Веле посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук .
„ Пред гибелта всички сме равни. В същото време тази битка сплотява нацията, акцентира непоколебимата отдаденост на свободата, достолепието и правото на лична еднаквост. Украинците не престават да се борят освен за своята земя, само че и за бъдещето си, когато войната ще остане единствено мъчителен спомен “, споделя още Илашчук.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР